Składniki:
- 1 kg soli,
- 1 kurczak,
- przyprawy wg uznania.
Jak przyrządzić?
Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy przyprawami. Może to być przyprawa do grilla, vegeta, przyprawa do kurczaka lub inne. Co kto lubi. Niech poleży 2-3 godziny.Sól wsypujemy do płaskiego zaroodpornego naczynia, układamy na niej kurczaka biustem do góry i pieczemy ok. 1 godz.Wyjmujemy, porcjujemy i... podajemy.
Jak podawać?
Podajemy najlepiej z pieczonymi ziemniakami i dużą ilością ulubionej surówki.
Uwagi:
Tak upieczony kurczak jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest odtłuszczony bo cały tłuszcz spłyną do soli.Sól oczywiście wyrzucamy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ewa123 |