Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek,
- 6 łyžek cukru,
- 1 łyžka kakao,
- 5 łyžek maki,
- 1/2 paczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 2 jajka,
- 7 łyžek cukru,
- 2 łyžki maczki ziemiaczanej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 7 dkg czekolady,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 kostka margaryny,
- 3 banany,
- ok. 1/2 litra smietany kremowki.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Ubić całe jajka z cukrem, dodać kakao pomieszane z maka i proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180'C. Odstawić, aby ciasto wystygło - nasmarować kremem.
Krem:
- jajka,
- cukier,
- cukier waniliowy i maczke ziemiaczana rozmieszać z odrobina mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać wczesniej zmieszane produkty, gotować na małym ogniu, až zgestnieje. Zdjąć z ognia, dodać czekolade, dobrze rozmieszać. Ostudzić. Zmiksować margaryne i banany nastepnie dodawać ostudzony krem. Dobrze całosć wyrobić mikserem. Smietane kremowke ubić na sztywno.
Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka ok. 30 na 40 cm., garnuszek.
Uwagi:
Kolejność: Ciasto - Krem - Ubita smietana.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Mario-horwacja |