Składniki:
- 20 dkg sera żółtego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki,
- sól.
Jak przyrządzić?
Ser zetrzeć na tarce,następnie robimy żadkie ciasto identyczne jak do naleśnka. Ciasto przygotowujemy w następujący sposób: rozbijamy jajko (trzeba je dobrze rozmieszac widelcem), następnie dolewamy szklankę mleka i dosypujemy 4 łyżki mąki, solimy i mieszamy, aż zaprawa lekko zgęstnieje. Jeśli możemy, to nie używamy oleju, a jak nie da rady, to smażymy na leciutko naolejonej patelni. Ok 1 min z po obu stronach. Do gotowego ciasta lub placka dodajemy trochę startego sera, składamy na pół i wkładamy na 5 min. do piekarnika. Pieczemy, aż ser się rozpuści. Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
Miseczka, patelnia, widelec, jeden talerz, tarka szklanka.
Jak podawać?
Potrawę podajemy na gorąco, najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Uwagi:
Porcja dla dwóch osób. Można dodać jeszcze mięsa mielonego podsmażonego wcześniej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Krzysztof Pruszcz Gdański |