Farfalle z łososiem w sosie pietruszkowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Składniki na 4 osoby:
- 1 cytryna,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta sproszkowanego imbiru,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 400 ml wywaru warzywnego,
- 300 g farfalli lub innego makaronu,
- 1 szalotka,
- 1 mały por,
- 300 g filetów z łososia bez skóry,
- 150 g śmietany,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- melisa do dekoracji.

Jak przyrządzić?

• Cytrynę umyć i ściąć skórkę. Skórkę pokroić w paseczki i smażyć w 1 łyżce oleju ok. 4 minut.

• Dodać wywar, imbir, cukier i sól. Mieszając wygotować wszystko do ok. ¼ l.

• Ugotować makaron al dente.

• Szalotkę drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Łososia pociąć na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić cytryna.

• Na 1 łyżce oleju poddusić szalotkę i por.

• Dodać łososia i smażyć aż się lekko zarumieni.

• Do łososia dodać wywar z cytryna i imbirem, dolać śmietanę i krotko gotować. Do sosu dodać pietruszkę.

• Makaron włożyć do naczynia z pokrywka, zmieszać z sosem.

• Odstawić na 5 min, w tym czasie raz zamieszać (delikatnie).

• Rozłożyć i udekorować melisa.

Jak podawać?

Rozkładamy na talerze i podajemy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4-5
Przybliżony koszt50 zł
AutorMarek

Farfalle z łososiem w sosie pietruszkowym: Podobne przepisy

Farfalle z łososiem w sosie pietruszkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy