Składniki:
Składniki na 4 osoby:
- 1 cytryna,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta sproszkowanego imbiru,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 400 ml wywaru warzywnego,
- 300 g farfalli lub innego makaronu,
- 1 szalotka,
- 1 mały por,
- 300 g filetów z łososia bez skóry,
- 150 g śmietany,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- melisa do dekoracji.
Jak przyrządzić?
• Cytrynę umyć i ściąć skórkę. Skórkę pokroić w paseczki i smażyć w 1 łyżce oleju ok. 4 minut.
• Dodać wywar, imbir, cukier i sól. Mieszając wygotować wszystko do ok. ¼ l.
• Ugotować makaron al dente.
• Szalotkę drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Łososia pociąć na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić cytryna.
• Na 1 łyżce oleju poddusić szalotkę i por.
• Dodać łososia i smażyć aż się lekko zarumieni.
• Do łososia dodać wywar z cytryna i imbirem, dolać śmietanę i krotko gotować. Do sosu dodać pietruszkę.
• Makaron włożyć do naczynia z pokrywka, zmieszać z sosem.
• Odstawić na 5 min, w tym czasie raz zamieszać (delikatnie).
• Rozłożyć i udekorować melisa.
Jak podawać?
Rozkładamy na talerze i podajemy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Marek |