Składniki:
* dwa sporej wielkości ziemniaki,
* laska kiełbasy (podwawelska, zwyczajna),
* dwie średniej wielkości cebule,
* owoce (do wyboru pomarańcze, banany, kiwi, ananasy - jednym słowem to, co akurat jest pod ręką),
* przyprawy: oregano, curry, imbir, przyprawa do grilla łagodna firmy Kamis,
* ser żółty (około 400g).
Jak przyrządzić?
Przygotować naczynie żaroodporne, ziemniaki oskrobać, oczyścić, pokroić w grube plasty i podzielić na dwie w miarę równe porcje. Podobnie na grube plastry należy pokroić (a następnie rozdzielić je na dwie porcje) cebulę, kiełbasę i ser żółty. Z owocami postępujemy wedle rodzaju - czyli jeśli używamy kiwi, lub bananów, to kroimy je w plastry jak pozostałe składniki, jeśli pomarańczy, to dzielimy na cząstki etc. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego warstwę złożoną z połowy pokrojonych wcześniej ziemniaków, na to kładziemy podobną warstwę kiełbasy, cebuli oraz owoców. Wszystko to posypujemy obficie oregano, curry, imbirem oraz przyprawą do grilla, a następnie nakrywamy serem żółtym. Drugą warstwę układamy analogicznie do pierwszej. Przykrywamy całość i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni Celsjusza.
Jak podawać?
Podawać na gorąco z ketchupem lub bez (w zależności od preferencji smakowych).
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Locutus |