Składniki:
- 1 kg brokuł,
- 1 peperonzino (małe ostre papryczki), można zastąpic parryką ostrą sypaną,
- rybki "alici" - 3-4 szt.; można zastąpic sardynkami w oleju lub tuńczykiem w oleju,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- makaron "orekiette", osobiście zastępuje go muszelkami,
- oliwa z oliwek 3-4 łyżki.
Jak przyrządzić?
Brokuły rozdzielić na kwiaty i obrac ze skórki łodygi, następnie już obrane brokuły wrzucić do gotującej sie wody wcześniej osolonej. Starać się ich nie rozgotować. W tym samym czasie na patelnie wlać oliwe z oliwek dodać peperonzino, posiekana cebulkę (około łyżeczki nie więcej), następnie czosnek cały i rybki alici. UWAGA: absolutnie nie można dopuścić do zezłocenia czosnku bądz cebuli - potrawa zmieni smak i bedzie do bani!
Trzymac to na patelni pare minut, w razie zagrożenia dolać szczypte wody spod brokułów i wyłączyć.
Kiedy brokuły będą gotowe, wyłowić je cedzakiem z wody i wrzucic na patelnie i postawic to na gaz. Absolutnie nie wylewać wody spod brokułów, to w niej gotujemy makaron, ma on byc twardy, a nie rozgotowany.
Kiedy na patelni brokuły sie zaczna rozlatywac, wymieszać je z makaronem. Starajcie sie, aby zawsze pierw był gotowy sos, a na końcu makaron. Zycze smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Tamara |