Składniki:
- 5 krążków ananasa z puszki,
- marynowana gruszka (3 duże kawałki),
- 2 spore pomidorki (mogą być sparzone, bez skóry),
- jakaś padlina (najlepiej szynka pokrojona w kostkę),
- żółty ser (wedle uznania - obowiązkowy starty na tarce),
- majonez,
- sól,
- pieprz,
- zioła (wedle uznania i gustu).
Jak przyrządzić?
Gorzej niż prosty... wszystko kroimy w kosteczkę no oczywiście prócz sera :) dodajemy 2-3 łyżki majonezu i przyprawy według gustu... ja osobiście daję :sól, pieprz biały, szczyptę gałki muszkatołowej (serio szczypta bo gałka daje zbyt intensywny aromat) i ciut pieprzy cayenne (też diabelnie ostry).
Potrzebne przybory:
Nóż, decha do krojenia, miska, cierpliwość (zawsze mi ktoś podżera składniki).
Jak podawać?
Składniki powinny być z lodówki i należy podawać zaraz po przyrządzeniu ze świeżą bagietką (może być bez masła, bo majonez jest wystarczająco tłusty).
Uwagi:
Gruszki oczywiście najlepsze byłyby domowej roboty (takie jak mojej mamy to wręcz miód ;>) ale jak nie mamy to polecam te w łagodnej zalewie, ananas oczywiście z puszki bo świeżego to szkoda profanować takim towarzystwem innych składników.
Naprawdę gorąco polecam... znika ze stołu w mig.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 osoby |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Sylwia |