Kompot z gruszek
PATRYCJA • dawno temuGruszka w diecie dziecka pojawia się po 7 miesiącu życia. Początkowo w postaci przecierów i soczków przyrządzanych z ekologicznych owoców. W późniejszym okresie można podawać dziecku surowy owoc. Poniżej znajdziecie przepis na kompot z gruszek oraz dowiecie się, jakie właściwości decydują o ich zdrowotnym działaniu.
Właściwości gruszki
Owoc jest bogaty w witaminę A, C i witaminy z grupy B. Ze składników mineralnych zawiera stosunkowo dużo potasu, a także magnez, wapń i żelazo. Wbrew powszechnym opiniom nie są ciężkostrawne. Zawierają dużą ilość błonnika i pektyn, które regulują pracę układu pokarmowego. Sok z gruszek działa moczopędnie, co jest przydatne podczas kuracji infekcji układu moczowego.
Przepis na kompot gruszkowy
Składniki: 1 kg owoców, 2 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia: Dokładnie umyj owoce, obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w plasterki i wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Po zagotowaniu wyjmij je i przełóż do słoików. Zalej gorącą, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru. Zamknij słoiki. Przechowuj je w suchymi chłodnym miejscu. Niektórzy pasteryzują kompot przez ok. 30 minut. Już następnego dnia możesz podać dziecku do picia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze