Składniki:
- 6 jaj,
- 250g mąki,
- 125g masła lub margaryny,
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska.0,5 l śmietanki kremówki, 2 śmietanfixy, 2-3 łyżki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Wodę i masło zagotować. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. (Na początku wygląda to trochę dziwnie, ale zapewniam że powstanie z tego jednolita masa.)
Nakładać ciasto na blachę (kulki wielkości piłeczki pinpongowej)zachować 10 cm odstępy.Piec 20 min. w 190-200 st. C
NIE otwierać przez ten czas piekarnika.
Ubić śmietankę z cukrem i śmietanfixem.
Przekroić ptysie na połowę i przełożyć śmietanką.
Uwagi:
Najlepiej przekładać je śmietanką tuż przed podaniem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jualb |