Składniki:
- czerwona fasola,
- dynia,
- pomidory,
- papryka (czerwona, żółta + sporo czuszek),
- cebula (czerwona i zwykła),
- czosnek,
- świeży imbir,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
Gotujemy fasole normalnie; sos: na oliwie podsmażamy razem posiekany czosnek, imbir, czuszki (sporo, ma byc b. ostre) i cebule. Potem kroimy dynie w kostkę, papryke w paski, pomidory odparzamy i siekamy; wszystko dusimy razem aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Na talerz dajemy fasole, polewamy sosikiem, pieprzymy nieco i jazda.
Jak podawać?
Podawać najlepiej w głębokim talerzu.
Uwagi:
Na 4 osoby: 3-4 ząbki czosnku, 3-4 czuszki,po połówce cebuli, niewielki kawałek imbiru, po jednej dużej papryce i niecała ćwiartka sporej dyni.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | klejstenes |