Sk艂adniki:
- 50 dkg-wolowiny zrazowej lub poledwicy,
- 2-3 cebule,
- 10 dkg boczku w臋dzonego,
- 1 lyzka smalcu (ja preferuje oliwe),
- 1 lyzka maki,
- 1/4 cytryny,
- 1-2 zabek czosnku,
- szczypta szalwii,
- w/g upodoban - oregano,
- rosol lub wywar,
- 2 lyzki gestej smietany,
- w/g upodoban - posiekany szczypiorek,
- 2 lyzki utartego ostrego sera zoltego - Parmezan?,
- ogorek kiszony,
- sol i pieprz,
- starty suchy chleb zytni.
Jak przyrz膮dzi膰?
Oczyszczone z blon i loju mieso pokrajac w poprzek wlokien na plastry grobosci ponizej 1 cm i srednicy ok 10 cm. Kazdy plaster zbic tluczkiem i wyrownac powierzchnie. Oproszyc lekko przyprawami. Na tak przygotowane plastry polozyc pokrojony w listki boczek i w slupki ogorek kisziny i cebule. Scisle zwijamy w rulon zamykajac boki. Spiac rulon szpilka, patyczkiem lub owinac nicia, bawelniana. Rulony obtaczamy w mace i na wrz膮cym tluszczu obrumienic na patelni. Przelozyc zrazy do rondla, skropic sokiem z cytryny, dodac pokrojona, w piorka cebule oproszyc sola, pieprzem, podlewac wywarem lub rosolem. (Opcjonalnie dodac tarty chleb). Udusic na wolnym ogniu do miekkosci, dodac drobno posiekany czosnek, smietane, szcypiorek lub wymienione przyprawy. Przyprawic do smaku sola, i pieprzem. Zrazy przelozyc na polmisek, wyjac szpilki lub rozsznurowac umiejetnie. Posypac(opcjonalnie)serem. Podawac z ziemniakami lub kopytkami oraz surowkami.
Potrzebne przybory:
Tluczek do miesa, deska , noz , patelnia, rondel, szpilki lub patyczki lub nici bawelniane.
Jak podawa膰?
Zrazy ulozyc na talerzu i polac sosem, w ktorym sie dusily. Mozna udekorowac swiezymi liscmi mi臋ty ogrodowej.
Uwagi:
Mozna do zrazow zrobic sos grzybowy jak rowniez cala, game, sosow bialych lub zlocistych w/g upodoban.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Przybli偶ony koszt | 15 z艂 |