Zrazy wolowe zawijane (bitki) - Przepis

Przepis kulinarny

Sk艂adniki:

- 50 dkg-wolowiny zrazowej lub poledwicy,
- 2-3 cebule,
- 10 dkg boczku w臋dzonego,
- 1 lyzka smalcu (ja preferuje oliwe),
- 1 lyzka maki,
- 1/4 cytryny,
- 1-2 zabek czosnku,
- szczypta szalwii,
- w/g upodoban - oregano,
- rosol lub wywar,
- 2 lyzki gestej smietany,
- w/g upodoban - posiekany szczypiorek,
- 2 lyzki utartego ostrego sera zoltego - Parmezan?,
- ogorek kiszony,
- sol i pieprz,
- starty suchy chleb zytni.

Jak przyrz膮dzi膰?

Oczyszczone z blon i loju mieso pokrajac w poprzek wlokien na plastry grobosci ponizej 1 cm i srednicy ok 10 cm. Kazdy plaster zbic tluczkiem i wyrownac powierzchnie. Oproszyc lekko przyprawami. Na tak przygotowane plastry polozyc pokrojony w listki boczek i w slupki ogorek kisziny i cebule. Scisle zwijamy w rulon zamykajac boki. Spiac rulon szpilka, patyczkiem lub owinac nicia, bawelniana. Rulony obtaczamy w mace i na wrz膮cym tluszczu obrumienic na patelni. Przelozyc zrazy do rondla, skropic sokiem z cytryny, dodac pokrojona, w piorka cebule oproszyc sola, pieprzem, podlewac wywarem lub rosolem. (Opcjonalnie dodac tarty chleb). Udusic na wolnym ogniu do miekkosci, dodac drobno posiekany czosnek, smietane, szcypiorek lub wymienione przyprawy. Przyprawic do smaku sola, i pieprzem. Zrazy przelozyc na polmisek, wyjac szpilki lub rozsznurowac umiejetnie. Posypac(opcjonalnie)serem. Podawac z ziemniakami lub kopytkami oraz surowkami.

Potrzebne przybory:

Tluczek do miesa, deska , noz , patelnia, rondel, szpilki lub patyczki lub nici bawelniane.

Jak podawa膰?

Zrazy ulozyc na talerzu i polac sosem, w ktorym sie dusily. Mozna udekorowac swiezymi liscmi mi臋ty ogrodowej.

Uwagi:

Mozna do zrazow zrobic sos grzybowy jak rowniez cala, game, sosow bialych lub zlocistych w/g upodoban.

0.00
0 g艂os贸w
Dane szczeg贸艂owe
Kategoria daniaDania g艂贸wne
Czas przygotowania30 min.
Trudno艣膰艣redni
Porcje4-6
Kaloryczno艣膰du偶o
Przybli偶ony koszt15 z艂

Zrazy wolowe zawijane (bitki): Podobne przepisy

Zrazy wolowe zawijane (bitki): wypr贸buj r贸wnie偶

Zrazy wieprzowe

... Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych da艅 kuchni polskiej, jakie mamy przyjemno艣膰 jada膰 ma r贸偶nego rodzaju przyj臋ciach. Ta znana od wiek贸w potrawa podawana na ciep艂o wspaniale syci i smakuje ... , st膮d te偶 jej ogromne uznanie w艣r贸d wielu ...

dawno temu

Jak zrobi膰 go艂膮bki bez zawijania?

... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A mo偶e zrobi艂aby艣 go艂膮bki bez zawijania? Czas przygotowania znacznie si臋 wtedy skr贸ci. Warto sprobowa膰. ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A mo偶e zrobi艂aby艣 go艂膮bki bez zawijania? Czas ...

dawno temu

Zapiekanka z broku艂ami i makaronem

... takie rozwi膮zanie, wiedz膮c, 偶e w innym przypadku sp臋dzi kilka godzin na zawijaniu zraz贸w wieprzowych albo mieleniu mi臋sa na kotlety. Na szcz臋艣cie mamy r贸wnie偶 inne mo偶liwo艣ci przygotowania da艅 smacznych, zdrowych ...

dawno temu

B艂yszcz膮ca czy matowa? Zagadka folii aluminiowej rozwi膮zana

... Czy zawijaj膮c 偶ywno艣膰 w foli臋 aluminiow膮 zastanawia艂a艣 si臋 kiedy艣, czy b艂yszcz膮ca strona powinna by膰 skierowana do wewn膮trz czy na zewn膮trz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie? Odpowiadamy! ... Czy zawijaj膮c ...

dawno temu

Sos paprykowy - przepis

... 聽 B臋dzie 艣wietnym dodatkiem do mi臋snych bitek oraz pieczonej pol臋dwicy. Podany z ry偶em nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jak zrobi膰 sos paprykowy? Przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje du偶o ... B臋dzie 艣wietnym dodatkiem do mi臋snych bitek ...

dawno temu

Go艂膮bki z grzybami

... b膮d藕 te偶 kuchni maroka艅skiej. Obok kosztowania czego艣 nowego lubimy natomiast wraca膰 do smak贸w dzieci艅stwa. Zdarza si臋 jednak, 偶e nie potrafimy przyrz膮dza膰 zraz贸w wieprzowych tak jak robi艂a to nasza babcia ... b膮d藕 z dodatkiem sosu pomidorowego. ...

dawno temu

Go艂膮bki w postaci zupy - jak to mo偶liwe?

... Wczoraj by艂y go艂膮bki bez zawijania, a dzi艣 jeszcze wi臋ksze szale艅stwo. Co powiecie na zup臋 go艂膮bkow膮. Smakuje prawie jak go艂膮bki, tylko nie trzeba po艣wi臋ca膰 czasu na umieszczanie farszu w li艣ciach ...

dawno temu

Quesadillas 鈥 czyli co艣 po meksyka艅sku

... W Meksyku to potrawa podawana na 艣niadanie. P艂aty cienkiego ciasta z m膮ki kukurydzianej pieczonej na blasze na otwartym ogniu z pysznym farszem, najcz臋艣ciej krojone w tr贸jk膮ciki lub zawijane ... W Meksyku to potrawa podawana na 艣niadanie. P艂aty ...

dawno temu

Pierogi na pi臋膰 sposob贸w

... 聽 Jak przypominam sobie czasy mojego dzieci艅stwa, to pierogi kojarz膮 mi si臋 ze sto艂em posypanym m膮k膮, wycinaniu szklank膮 precyzyjnych k贸艂ek z ciasta i nauk膮 jego mistrzowskiego zawijania ... Jak przypominam sobie czasy mojego dzieci艅stwa, ...

dawno temu

Mi臋so w sosie

... sprawdza si臋 w zestawieniu ze schabem, zrazami czy filetami z kurczaka. Ten grzybowy sos przygotujemy podsma偶aj膮c pieczarki oraz cebulk臋 na oleju, a nast臋pnie dosypuj膮c m膮k臋 oraz odpowiedni膮 ilo艣膰 ... oraz ga艂ki muszkato艂owej. 聽 W sosie ...

dawno temu

Pol臋dwiczki ciel臋ce

... , lecz niezwykle smaczn膮 ciel臋cin臋. Je偶eli masz do艣膰 kurczaka ze szpinakiem albo zraz贸w wieprzowych, zobacz, co mo偶esz zrobi膰 z pol臋dwic膮 ciel臋c膮. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrz膮dzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje si臋 omawiane ...

dawno temu

Sos tatarski

... , piek膮c ciasto dro偶d偶owe albo przyrz膮dzaj膮c zrazy wieprzowe. Nawet robi膮c najprostsze dania, jak omlet b膮d藕 nale艣niki, warto jest zna膰 kilka tajemnic, dzi臋ki kt贸rym b臋dziemy mogli swobodnie decydowa膰 ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To w艂a艣nie on stanowi podstaw臋 nale艣nik贸w, pierog贸w, ale tak偶e zraz贸w wieprzowych. Bardzo smacznym pomys艂em na obiad jest kurczak faszerowany. To 艣wietna odmiana ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z 艂ososiem

... , owijany jest w kawa艂ek wieprzowiny b膮d藕 wo艂owiny. Cz臋sto te偶 rolady okre艣lane s膮 przez niekt贸rych mianem zraz贸w. Poza tym jednak spotka膰 si臋 mo偶emy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami ... na s艂odko. I tak zazwyczaj jest to ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... z pieczarkami, szybko przypomnimy sobie o istnieniu zupy pieczarkowej, domowej pizzy z pieczarkami albo pysznych zraz贸w wieprzowych z pieczarkami. Do艣膰 wspomnie膰 tak偶e r贸偶nego rodzaju sosy ... na niewielkim oleju. Na ko艅cu ca艂o艣膰 trzeba osoli膰 i ...

dawno temu

Jakie mi臋so b臋dzie najlepsze do tatara?

... . O tym, kt贸re wybiera膰 do popularnych potraw, takich jak stek czy bitki, oraz kt贸re mi臋so jest najzdrowsze, dowiedzieli艣my si臋 w programie #dziejesienazywo. Nasz go艣膰 wypowiedzia艂 si臋 tak偶e na temat ...

dawno temu

Sushi 鈥 nigiri, maki, uramaki i inne rodzaje

... oznacza 鈥瀦wini臋ty鈥 鈥 ten rodzaj sushi to w艂a艣nie zawijany ry偶 z dodatkami za pomoc膮 bambusowej maty. Mistrzowie sushi tworz膮 z maki prawdziwe arcydzie艂a 鈥 na przyk艂ad 鈥瀖aki prezydenta Obam臋鈥. Temaki ... 鈥 to sushi zwijane r臋cznie. Do temaki ...

dawno temu

Sos grzybowy ze 艣mietan膮

... mie膰 kremow膮 konsystencj臋 (je艣li jest zbyt g臋sty, mo偶na to zmieni膰, u偶ywaj膮c odrobiny mleka). Taki sos grzybowy艣wietnie sprawdzi si臋 do mi臋sa mielonego, klopsik贸w czy bitek ziemniaczanych. Mo偶na go tak偶e doda膰 do zapiekanek. Przed podaniem warto ...

dawno temu

Wiosenne oplecione kolczyki

... stron臋. Krok drugi 鈥 obcinanie, splatanie i zawijanie 18065 Obcinamy no偶yczkami lub obcinakami wystaj膮ce ko艅c贸wki, splatamy je ze sob膮 i zawijamy wystaj膮cy element do 艣rodka koralika tak, 偶eby ... , mo偶na te偶 u偶y膰 szpilek z p臋telk膮 na dole. Krok ...

dawno temu

Kolczyki z element贸w czernionych

... ,para bigli,szczypce. Krok pierwszy 鈥 nawlekanie du偶ych korali 18096 Nawlekamy najwi臋ksze korale i przek艂adki na pierwsz膮 szpilk臋. Krok drugi 鈥 zawijanie p臋telki 18097 Obcinamy szpilk臋 ... tak, aby zosta艂 kawa艂ek o d艂ugo艣ci oko艂o 1 cm i zawijamy ...

dawno temu

Powi膮zane Tematy