Składniki:
W zależności dla ilu osób gotujemy. Ja robię dla 2, a więc:
- dwie piersi z kuraka,
- sól,
- pieprz,
- sos sojowy,
- białe wino (może być i czerwone),
- majeranek,
- 4-5 ząbków czosnku (w zależności od tego kto jak lubi czosnek),
- majonez.
Jak przyrządzić?
Myjemy piersi :), solimy, pieprzymy,dość sporo posypujemy majrankiem - w zależności od gustu- wkładamy do miski, zalewamy sosem i i winem (50% na 50%)tak aby przynajmniej w połowie były zanużone. Każdy ząbek czosnku dzielimy na 4 i dodajemy do zalewy. Przykrywamy miskę talerzykiem i odstawiamy do lodówki na min. kilka godz. JA zawsze wkładam na noc, bo takie są najsmaczniejsze. Wyciągamy z zalewy i obficie smarujemy majonezem. Wkładamy do rękawa, lub jak ktos ma to do naczynia żaroodpornego ale z pokrywą. JA jednak polecam rękaw. Resztkę zalewy wlewamy do rękawa ( potem jest z tegoz tego przepyszny sosik) nie zapominając o czosnku. Wkladamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w temp 180.
Potrzebne przybory:
Rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywą.
Jak podawać?
Z ziemniakami gotowanymi normalnie na obiad.ps. Smaczne z piwem lub winem.
Uwagi:
Piersi są miękkie i soczyste. Naprawde polecam dla smakoszy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Dorota |