Składniki:
- 2 jaja kurze,
- szczypiorek,
- szynka (taka bez tłuszczu) lub kiełbasa (jak kto lubi),
- 1,5 łyżki mleka,
- masło w kostce (np. "MASŁO EXTRA Z WARLUBIA"),
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Na początku kroimy szczypiorek i szynkę(kiełbasę) w kostkę. Gdy już to zrobimy, to myjemy jaja i rozbijamy je. Zawartość jajka wlewamy do szklanki lub kubka. Mieszamy widelcem, aż ciecz przybierze kolor jasnożółty. W międzyczasie wstawiamy na ogień patelnię(od razu kładziemy na patelni około 2. łyżek masła). Do zmieszanych w kubku lub szklance białek i żółtek dodajemy szczyptę pieprzu i soli, ale nie można przesadzic z oba składnikami! Będzie lepiej, jak pieprzu będzie o ciut więcej niż soli. Jeszcze chwilę mieszamy. Kiedy zobaczymy, że masło roztopiło się na patelni wkładamy tam szynkę. Przez jakieś 20-30 sekund pozostawiamy ją na ogniu, co chwilę mieszając. Gdy szynka(kiełbasa)zarumieni się, na patelnię dodajemy szczypiorek. Mieszamy oba składniki na patelni, jeszce przez moment zostawiając je na ogniu. Po jakiś 10-15 sekundach dolewamy na patelnię zawartość kubka lub szklanki(wcześniej jeszcze raz przemieszając),od razu mieszamy. Nie możemy pozwolić na to, żeby jajecznica przykleiła się do patelni! Gdy jajecznica się zetnie(nie będzie bardzo ciekła, tylko lekko[!!!] sucha), wyłączamy ogień i nakładamy jajecznicę na talerz.
Potrzebne przybory:
Patelnia, kubek lub szklanka, widelec, deska do krojenia, ładny talerz.
Jak podawać?
Jajecznicę należy podawać na ładnym talarzu. Do niej można ukroić sobie bułeczkę i zrobić dobrą herbatkę i ... zjeść. :D Smacznego! Pozdrawiam serdecznie!
Uwagi:
Ja lubię jajecznicę lekko "mokrą", nie lubię suchej. Dlatego jeśli ktoś lubi taką jajecznicę jak ja, to nie może zbyt długo trzymać jej na ogniu. Zobaczycie, kiedy będzie odpowiedni moment. :-) Oczywiście, jeśli ktoś lubi suchą jajecznicę, może skorzystać z mojego przepisu, po prostu musi trzymać ją dłużej na ogniu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Adaaa |