Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka (200g),
- tyle samo cukru (200g),
- 100g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- paczka migdałow (połówek).
Krem:
- 1 budyń waniliowy,
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 kostka masła.
Jak przyrządzić?
Jajka i cukier miksować przez około 5 minut, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i wylać do tortownicy posypując na wierzchu migdałami. Całość piec przez 30 minut w temp.175 stopni. Po upieczeniu ciasto przekroić ostrożnie i przełożyć kremem.Gotujemy budyń z 1/2 szklanki mleka i dodatkiem cukru 1 łyżeczki mąki.Po ostudzeniu łączymy z kostką masła.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa budyniowa zastygnie. Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Mikser i tortownica.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Iwa-29 |