Składniki:
- 1 kg ryby morskiej (także mrożonej),
- mleko (do namaczania),
- olej lub oliwa,
- 3 ząbki czosnku,
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 duża cebula,
- sól,- patelnia - którą można włozyć do piekarnika.
Jak przyrządzić?
Rybę kroisz w spore kawałki i namaczasz w mleku (z wodą).
Olej lub oliwę - rozgrzej na patelni, wrzuć roztarte 3 ząbki czosnku, poczujesz silny aromat, dodajesz całość koncentratu pomidorowego - ciągle mieszjąc, wsypujesz pokrojoną natkę pietruszki - jeszcze minutka mieszania i dodajesz kawałki ryby.
Rybę smażysz po 5 minut z obu stron - obracając każdy kawałek ryby osobno (jak kotlety).
Potem zmniejszasz ogień i dusisz tak, aż mięso ryby będzie gotowe (tak do 20 minut).
Pod koniec pieczenia doprawiasz solą wierzch ryby, a po obróceniu - to co było pod spodem. Zdejmij potrawę z ognia.
1 dużą cebulę pokrój w cienkie talarki i rozsyp na wierzchu ryby.
Wstaw patelnię do piekarnika na 10-15 minut.I gotowe...
Potrzebne przybory:
Patelnia, którą można włożyć do piekarnika.
Jak podawać?
Podawć na gorąco z ziemniaczkami z wody lub ryżem. Jest równie smaczna na zimno, jako przystawka.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | dziunia |