Składniki:
- 1 kg filetów rybnych w płatach nie w kostce,
- pół cytryny,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- pieprz,
- vegeta,
- 2 cebule,
- olej,
- sos słodko-kwaśny w słoiczku (bardzo dobry łowicki),
- puszka groszku konserwowego,
- 30 dkg żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Filety rybne skropić sokiem z połówki cytryny. Rozkłócić 2 jajka, dodać vegetę i pieprz do smaku. Filety panierować w jajku i w bułce. Usmażyć na oleju. W trakcie smażenia dodać posiekaną w kółka cebulkę. Usmażone filety z cebulą i tłuszczem z patelni przełożyć do brytfanny, wsypać zielony groszek i wlać sos słodko - kwaśny. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym piekarniku 15 - 20 minut.
Potrzebne przybory:
Nóż, deseczka, patelnia, brytfanna, talerzyk.
Jak podawać?
Podawać na ciepło z czerwonym winem. Można też podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Asia |