Rybi warkocz

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 kg sprawionych filetów z dorsza lub flądry,
sok z 1 cytryny,
łyżeczka przyprawy Pięć Smaków, sól.
Marynata:
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki grubo tłuczonych ziaren anyżu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka sosu ostrygowego,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Ponadto:
kilka liści szczawiu,
woda z dodatkiem octu.

Jak przyrządzić?

Filety kroimy na długie cienkie paski (około 2 cm szerokości).Paski zaplatamy w warkocze.Warkocze posypujemy przyprawą Pięć Smaków, solą i skrapiamy cytryną.Składniki marynaty dokładnie łączymy, mieszając.Marynatą smarujemy rybę i odstawiamy ją na co najmniej 30 minut do lodówki.Miskę parowaru wykładamy oczyszczonymi listkami szczawiu.Na szczawiu układamy warkocze rybne.Wodę z octem wlewamy do pojemnika na wodę w parowarze.Rybę gotujemy około 25 minut.

Potrzebne przybory:

parowar lub naczynie do gotowania na parze

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorBRATEK

Rybi warkocz: Podobne przepisy

Rybi warkocz: wypróbuj również

Powiązane Tematy