Składniki:
1/2 kg sprawionych filetów z dorsza lub flądry,
sok z 1 cytryny,
łyżeczka przyprawy Pięć Smaków, sól.
Marynata:
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki grubo tłuczonych ziaren anyżu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka sosu ostrygowego,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Ponadto:
kilka liści szczawiu,
woda z dodatkiem octu.
Jak przyrządzić?
Filety kroimy na długie cienkie paski (około 2 cm szerokości).Paski zaplatamy w warkocze.Warkocze posypujemy przyprawą Pięć Smaków, solą i skrapiamy cytryną.Składniki marynaty dokładnie łączymy, mieszając.Marynatą smarujemy rybę i odstawiamy ją na co najmniej 30 minut do lodówki.Miskę parowaru wykładamy oczyszczonymi listkami szczawiu.Na szczawiu układamy warkocze rybne.Wodę z octem wlewamy do pojemnika na wodę w parowarze.Rybę gotujemy około 25 minut.
Potrzebne przybory:
parowar lub naczynie do gotowania na parze
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | BRATEK |