Ryba na sposób prowansalski

Przepis kulinarny

Składniki:

80 dag filetów np. z dorsza,
1/2 łyżeczki tymianku,
łyżeczka soku z cytryny,
40 dag pomidorów,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
10 oliwek,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz do smaku,
4 gałązki świeżego tymianku

Jak przyrządzić?

Filety nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Oczyszczone pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w półplasterki.Na rozgrzaną oliwę wkładamy czosnek roztarty z solą, pomidory oraz cebulę.Całość posypujemy solą i pieprzem.Warzywa smażymy 5 minut.Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na warzywa wykładamy dorsza.Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do miski parowaru na około 30 minut.

Potrzebne przybory:

parowarnaczynie żaroodporne,

Jak podawać?

Rybę podajemy udekorowaną gałązkami zielonego tymianku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł
AutorBRATEK

Ryba na sposób prowansalski: Podobne przepisy

Ryba na sposób prowansalski: wypróbuj również

Powiązane Tematy