Składniki:
80 dag filetów np. z dorsza,
1/2 łyżeczki tymianku,
łyżeczka soku z cytryny,
40 dag pomidorów,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
10 oliwek,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz do smaku,
4 gałązki świeżego tymianku
Jak przyrządzić?
Filety nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Oczyszczone pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w półplasterki.Na rozgrzaną oliwę wkładamy czosnek roztarty z solą, pomidory oraz cebulę.Całość posypujemy solą i pieprzem.Warzywa smażymy 5 minut.Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na warzywa wykładamy dorsza.Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do miski parowaru na około 30 minut.
Potrzebne przybory:
parowarnaczynie żaroodporne,
Jak podawać?
Rybę podajemy udekorowaną gałązkami zielonego tymianku.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | BRATEK |