Składniki:
0,5 kg piersi kurczaka,
100 g fasolki szparagowej zielonej,
100 g bambusa,
200 g marchewki,
200 g papryki czerwonej,
50 g świeżej kapusty,
50 g grzybków mun,
50 g pora,
2 paczki ryżu,
fix do potraw po chńsku,
natka pietruszki do posypania na wierzch potrawy
Jak przyrządzić?
Mięso oraz warzywa pokrojone w paseczki gotujemy do miękkości na parze (grzybki też). Ryż gotujemy w wodzie lekko osolonej. Fix do potraw rozrabiamy w pół litra zimnej wody, a następnie zagotowujemy. Następnie ugotowane mięso i warzywa dodajemy do sosu, ewentualnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz ryż i obok wykładamy pikantny sos.
Jak podawać?
Ryż wyłożony na talerz (moża uformować, wykładając z kubeczka - wygląda wtedy elegancko), a obok wykładam warzywa z mięsem w sosie. Posypać można świeżą natką lub koperkiem - jak kto lubi.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | blondi |