Składniki:
Kotlety ryżowe:
1 woreczek ryżu,
15 dag pieczarek średnich pokrojonych w kosteczki,
4 jajka ugotowane,
natka pietruszki zielonej (pokrojona),
1 jajko surowe,
bułka tarta,
pieprz,
sól.
Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek,
3 duże cebule,
śmietana,
0,5–1 l rosołu lub wody,
kilka łyżeczek wody, aby sos się zagęścił, olej lub margaryna.
Jak przyrządzić?
Ryż, 15 dag pieczarek i jajka ugotować na parze. Gdy to wszystko się gotuje, możemy przystąpić do przyrządzenia sosu.Wykonanie sosu: pieczarki pokroić w plastry, cebule w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem według własnego uznania i podsmażyć na oleju lub margarynie. Gdy się usmażą, dolać na patelnię rosół lub wodę i poczekać, aż zacznie się gotować. Następnie dodajemy kilka łyżeczek śmietany, można też cały pojemnik, uważając, żeby śmietana się nie zwarzyła. Gdy sos jest za rzadki, można doprawić mąką. Wykonanie kotlecików: ugotowane jajka, ryż, pietruszkę zieloną i pieczarki zmieszać w miseczce, wbić 1 jajko i zmieszać, aż wyjdzie masa jednolita, klejąca się, uformować kotleciki tak jak kotlety mielone, obtaczać w bułce tartej i rzucić na rozgrzaną patelnię, można ewentualnie je ugotować na parze - zupełnie inny smak.
Uwagi:
Kotleciki można jeść też z sosem koperkowym, cebulowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ania |