Składniki:
80 dag filetów z dorsza bez skóry,
sok z cytryny,
2 pory,
1/2 cukinii,
4 marchewki,
kiełki rzodkiewki,
sól, pieprz,
1 łyżka masła,
natka pietruszki lub koperek
Jak przyrządzić?
Rybę umyć i dokładnie osuszyć ściereczką. Oprószyć solą i pieprzem (najlepiej białym). Skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Warzywa oczyścić, dokładnie umyć, obrać, starannie osuszyć. Młode pory pokroić wzdłuż, marchewki oskrobać, pokroić w cienką słomkę lub plasterki, cukinię w krążki. W parowarze ułożyć warzywa, nad nimi rybę. Gotować, aż ryba będzie miękka.
Jak podawać?
Podać warzywa z rybką, posypać kiełkami, natką i wiórkami masła. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | grażka |