Składniki:
1 kg ziemniaków,
paczka mrożonego szpinaku lub 0,5 kg świeżego,
5 dag sera - może być zwykły gouda, camembert, najlepszy jest rokpol,
4 lub więcej ząbków czosnku,
odrobina mleka,
sól,
pieprz,
tymianek,
bazylia
Jak przyrządzić?
Mój prosty przepis powoduje,że się każdy w szpinaku zakochuje:nawet ten, kto gdy był dzieckiem,nie jadł ani kaszki z mleczkiem,ani zupy, ani grzanek- taki z niego był niejadek!Gdy parowar w domu w swojej kuchni masz, toś - bez dwóch zdań – wielki szczęściarz:z jego pomocą ani się spostrzeżeszi już będziesz swoje danie nakładał rodzinie na talerze!Do jednego z parowaru pojemnikówwłóż plasterków ziemniaków bez liku.Oprósz je ulubionymi ziołami,które pachną słonecznymi łąkami:taką moc ma bazylia i tymianek- nie zapominaj o nich w południe ani żaden ranek!Do drugiego pojemnika szpinak włóżi paruj wszystko do czasu, aż będziesz wiedział, że to „już”!Potem szpinak przełóż na rozgrzaną patelnię na chwil parę, posól i dopieprz do smaku,oraz dolej trochę kropli mleka- będzie z niego lepsza dla podniebienia pociecha!A na koniec do szpinakudodaj wyciśnięte 4 (lub jeżeli lubisz więcej) ząbki czosnku i trochę sera dla lepszego smaku:może być to gouda, może camembert,ale rokpol to najlepszy do tej potrawy ser!Na talerze więc rodzince ziemniaczki i szpinak nakładaji szybko zjadaj!Smacznego!
Potrzebne przybory:
parowar, patelnia(w przypadku braku parowaru ziemniaki należy ugotować w tradycyjny sposób, a później pokroić w plasterki i posypać ziołami)
Jak podawać?
Na płaskich, dużych talerzach.
Uwagi:
Mam nadzieję, że mój przepis, mimo iż wierszowany, jest jasny i czytelny.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | babariba |