Witaminy na wzmocnienie
BEATKA • dawno temuJak wzmocnić odporność? Zadbaj o dietę. Witaminy wpływają na wygląd i zdrowie człowieka. Jesień sprzyja infekcjom. Żeby się przed nimi bronić, dostarczaj organizmowi witamin. Zdrowa dieta powinna być bogata w witaminy A, C oraz w minerały takie jak cynk, miedź, żelazo. Dowiedz się, która witamina uchroni cię przed katarem, która wzmocni twój organizm przed zarazkami, a która przyspiesza powrót do zdrowia.
Witaminy na zdrowie
- Witamina A
Witamina A (retinol) oprócz tego, że zwiększa odporność organizmu, bierze udział w wielu procesach życiowych. Jeżeli prowadzisz siedzący tryb życia i większość czasu spędzasz przed komputerem, powinnaś uzupełniać poziom witaminy A, jako że wpływa korzystnie na narząd wzroku. Dzięki niej uchronisz się przed kurzą ślepotą, czyli niedowidzeniem o zmierzchu. Witamina A stymuluje wzrost i przyspiesza przemianę materii. Wpływa też na wygląd skóry. Niedobory witaminy A zwiększają problemy dermatologiczne i hamują wzrost. Źródła witaminy A to tran, wątróbka, żółtko jaja, tłuste mleko, śmietana, masło, tłuste sery, marchewka, dynia, szpinak, sałata, fasolka szparagowa, zielony groszek, szczypior, koper.
- Witamina C
Witamina C (kwas askorbinowy) jest najbardziej znaną witaminą na odporność. Poza tym jest silnym przeciwutleniaczem i uczestniczy w procesach wytwarzania kolagenu. Dzięki dostarczaniu witaminy C do organizmu rany szybciej się goją, a komórki regenerują. Niedobór witaminy C objawia się bladością skóry, osłabieniem, złym stanem błon śluzowych, szybszym pękaniem naczynek krwionośnych, bólem głowy, krwawieniem dziąseł. Osoby z niedoborami są bardziej podatne na infekcje i choroby zakaźne. Warto pamiętać, że u osób palących papierosy zapotrzebowanie na witaminę C jest znacznie większe. Najwięcej witaminy C znaleźć można w kalafiorach, kapuście (zwłaszcza w kiszonej kapuście), kiszonych ogórkach, natce pietruszki, chrzanie, pomidorach, jagodach, owocach dzikiej róży, jabłkach, cytrusach. Wbrew powszechnej opinii, w jednej łyżeczce natki pietruszki jest więcej witaminy C niż w całej cytrynie.
Minerały na odporność
W zdrowej diecie nie może zabraknąć żelaza. Stanowi ono doskonałą ochronę przed wirusami i bakteriami. Żelazo wspomaga też dostawę tlenu do wszystkich komórek w organizmie. Najwięcej żelaza tracą kobiety podczas comiesięcznego krwawienia. Niedobory żelaza nie tylko osłabiają układ odpornościowy, ale też powodują anemię u kobiet. Żeby uzupełnić niedobory tego pierwiastka, należy jeść wątróbkę. Mięso zawiera najłatwiej przyswajalną postać żelaza. Żelazo pochodzenia roślinnego jest trudniej przyswajalne. Witamina C pozytywnie wpływa na przyswajanie żelaza. Z kolei sole wapnia, fosfor, mleko, sery, herbata, kawa utrudniają ten proces. Żelazo znajduje się w fasoli, brokułach, grochu, szpinaku, orzechach, suszonych brzoskwiniach.
Cynk bierze udział w tworzeniu białych krwinek w szpiku kostnym. Białe krwinki zmieniają się w limfocyty T, które mają olbrzymi wpływ na pracę układu odpornościowego. Cynk przyspiesza również powrót do zdrowia. Dlatego podczas przeziębienia lub grypy warto stosować dietę bogatą w cynk. Źródła cynku to ostrygi, wątróbka, drób, kiełki pszenicy, mleko, jogurty, szpinak. O ile cynk uczestniczy w przemianie białych krwinek w limfocyty T, o tyle miedź bierze udział w zamianie białych krwinek na fagocyty. Fagocyty to komórki obronne, które mnożą się wokół bakterii i niszczą je. Miedź znajduje się w ziemniakach, bananach, orzechach, ostrygach, małżach, grochu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze