Dawkowanie witaminy C
URSZULA ROGALSKA • dawno temuNajbardziej znaną i najczęściej spożywaną witaminą przez dorosłych, ale i dzieci jest witamina C. Jako kwas askorbinowy posiada wiele właściwości leczniczych, profilaktycznych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że nie należy ani jej przedawkować, ani doprowadzić do jej niedoborów. Wszelkie niewłaściwe dawkowanie może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.
Właściwości witaminy C
Najpopularniejsza ze wszystkich witamin i łatwo dostępna posiada swoje liczne zdrowotne właściwości. Warto tutaj wymienić, że jest ona niezbędna do tworzenia kolagenu, co ma duże znaczenie w przyspieszeniu gojenia się ran i zrastania kości. Co ważne, jest bardzo potrzebna w przebiegu różnych funkcji w organizmie. Zaliczyć tutaj można m.in. udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy, metabolizmie tłuszczów, kwasów tłuszczowych czy cholesterolu, w tworzeniu krwinek czerwonych. Ponadto witamina C posiada działanie przeciwnowotworowe, bakteriobójcze, a na dodatek wpływa na podniesienie się odporności organizmu. Warto zatem wiedzieć, że zwykła witamina C ma niezwykle ważne właściwości zdrowotne.
Występowanie witaminy C
Bardzo częstą formą przyjmowania witaminy C jest jej suplementacja w postaci tabletki lub, u małych dzieci, w postaci kropel. Trzeba jednak uświadomić sobie, że dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie można dostarczyć organizmowi potrzebną, zalecaną dawkę dzienną, czyli 70 mg, w sposób naturalny. Warto zatem wiedzieć, które produkty spożywcze zawierają największą ilość witaminy C. Na pierwszym miejscu należy wymienić czarną porzeczkę, a tuż za nią paprykę czerwoną. Inne produkty, z równie wysoką zawartością witaminy C, to przede wszystkim warzywa, tj. brukselka, kalafior, szpinak, papryka zielona, oraz owoce, tj. truskawki, kiwi, pomarańcze, poziomki. Wiele innych produktów spożywczych używanych na co dzień również posiada w sobie kwas askorbinowy, dlatego też nie należy całkowicie stronić od kapusty czy ziemniaków.
Dawkowanie witaminy C
Wiadome jest, że organizm ludzki na co dzień potrzebuje stałej dawki witaminy C w wysokości 70 mg. W przypadku przedawkowania tej wartości człowiek może odczuwać ból w okolicy nerek. Najczęściej dochodzi wówczas do kamieni nerkowych. Jednak równie często przy przedawkowaniu osoby skarżą się na wymioty, bóle żołądkowe, biegunkę etc. Warto jednak wiedzieć, że nadmiar witaminy C jest wydalany wraz z moczem i nie jest aż tak groźny jak jej niedobór. Z powodu zbyt niskiej ilości kwasu askorbinowego w organizmie może dojść do wystąpienia szkorbutu, który w czas nie leczony może prowadzić do śmierci. Takie sytuacje mają miejsce bardzo rzadko, gdyż chory w takiej sytuacji niedostarczania organizmowi witaminy C musiałby przebywać przez około 700 dni. Warto zatem uświadomić sobie, że wszelkie krwawienia z dziąseł, słabe gojenie się ran, zbyt długo trwające infekcje, brak chęci do normalnego funkcjonowania mogą świadczyć o pierwszych objawach niedoboru witaminy C w organizmie. Warto wówczas postarać się o wzbogacenie codziennego menu o produkty bogate w witaminę C.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze