Składniki:
25 dag mąki, 1/4 paczki drożdży, 1/2 szklanki wody, łyżka oleju
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do dużej miski, rozsunąć na boki. Pokruszyć drożdże, dodać do mąki, zalać wodą i wymieszać. Ma się zrobić taka papka, odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać olej i wyrobić, tak aby ciasto było nie za twarde. Rozwałkować i kłaść na brytfannę, można je rozciągać i formować. Ciasto w brytfannie ma wyrosnąć, a w międzyczasie można przygotować wszystko do pizzy. Składniki zależą od upodobań. Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska do mieszania drożdży
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Waldek P |