Składniki:
Ciasto:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu.
Poncz:
1/2 szklanki cukru pudru,
1 szklanka wody,
1/4 kostki masła,
2 łyżki kakao,
zapach rumowy.
Dodatkowo:
3 kubki śmietany 36%, starta gorzka czekolada do posypania.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Ubić białka, do ubitych stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, na samymkońcu dodać ocet.Piec 2o minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (nawiew).Po wyjęciu z piekarnika podziurawić w odstępach 3-4 cm. szpikulcem o średnicy ok. 1/2 cm lub trochę grubszym.Poncz: Całość zagotować. Gorący nalewać na podziurawione ciasto.Ubić mikserem śmietanę z 5 łyżkami cukru pudru.Na wystudzone ciasto nałożyć śmietanę.Posypać startą gorzką czekoladą.
Uwagi:
Dostałam przepis od cioci, która robi rewelacyjne ciasta.Jego pyszność jest nie do opisania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | duża |
Autor | jedynaszanta |