Składniki:
4 cykorie, marchew, korzeń pietruszki, seler, cebula, zioła prowansalskie, gorczyca, sól, cukier, ocet spirytusowy, woda.
Jak przyrządzić?
4 cykorie zblanszować lub przelać wrzątkiem, ułożyć pionowo w słoju twist (60 ml). Przygotować zalewę octową (1 część octu, 3 części wody) razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą pokrojonymi w plastry. Zagotować, dodać do zalewy sól, cukier do smaku, parę ziaren gorczycy, zioła prowansalskie. Zalać gorącą zalewą ułożone cykorie, zakręcić szczelnie słój.
Jak podawać?
Z pieczonym mięsem, jako zakąskę-przekąskę na pół przekrojoną.
Uwagi:
Cykoria przekrojona na pół nadaje się doskonale do mięs pieczonych. Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | jurko |