Składniki:
duży pojemnik śmietany 12%,
2 ząbki czosnku,
oregano, koperek, sól, pieprz, można odrobinę sproszkowanej natki pietruszki
Jak przyrządzić?
Czosnek zmiksować lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Dodać ok. 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1-2 łyżeczki suszonego oregano. Dokładnie wymieszać. Zalać śmietaną i wymieszać. Ewentualnie dosypać sproszkowaną pietruszkę. Odstawić na pół godziny do lodówki, aby się "przegryzło".
Jak podawać?
Powinno się podawać dobrze schłodzony. Doskonały do pieczonych ziemniaków, ale też grillowanych mięs.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | G_ANA |