Składniki:
camembert 1 opakowanie, trzy plastry boczku wędzonego cienko krojonego (sprzedają je w paczkach próżniowych, proszę wybierać najdłuższe i najcieńsze), 1 brzoskwinia, trzy łyżki miodu, 1 łyżka śmietany, 1/4 kostki masła
Jak przyrządzić?
Przepis ten podaję w dziale dań głównych, ale nie ma działu przystawek, do których z pewnością to danie się zalicza.Serek camembert owijamy dokładnie plastrami boczku, tak aby po jednej i drugiej stronie znalazły się końcówki. Następnie smażymy go na dobrze rozgrzanej patelni (nigdy nie używam teflonu, do tego raczej patelnia żeliwna). Delikatnie obracamy serek szczypcami kucharskimi, tak aby nam się nie wylał. Smażymy ze wszystkich stron, też boki. Gotowy ser wkładamy z patelnią do ciepłego piekarnika. Na drugiej patelni rozpuszczmy masło i dodajemy miód, rozpuszczamy, następnie wlewamy śmietanę, mieszamy, dodajemy ósemki brzoskwini wcześniej sparzonej i obranej ze skórki bez pestki. Na koniec kładziemy delikatnie serek na talerz i polewamy sosem, układając dookoła cząstki brzoskwiń.
Potrzebne przybory:
patelnia żeliwna, szczypce kucharskie
Jak podawać?
Na dużym białym talerzu.
Uwagi:
Palce lizać! Podawać z dwiema lub trzema kromkami opiekanej bułki wrocławskiej. Sos robimy bardzo szybko, byle był ciepły.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | dżigit |