Składniki:
1 szkl. mąki, 1 szkl. wody mineralnej gazowanej, 1 szkl. śmietany minimum 18%, łyżka masła, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 3 jajka, serek homogenizowany śmietankowy, 4 łyżki naturalnego jogurtu, 1 kg truskawek (mogą być też inne owoce sezonwe, np. jagody, maliny)
Jak przyrządzić?
Żółtka ucieramy ze śmietaną i wodą mineralną, dodajemy mąkę, ubitą pianę z białek, cukier waniliowy oraz roztopioną łyżkę masła. Mieszamy delikatnie, tak aby ciasto "złapało" jak najwięcej powietrza. Smażymy 6 grubych naleśników. 2/3 truskawek miksujemy z dwiema łyżkami cukru, pozostałą część kroimy na ćwiartki. Do serka homogenizowanego dodajemy jogurt i pozostały cukier. Miksujemy. Naleśniki przekładamy truskawkami i sosami. Na wierzchu można torcik udekorować listkami świeżej bazylii.
Jak podawać?
Torcik podajemy po schłodzeniu w lodówce. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Marta |