Składniki:
1 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 szkl. wody,
1 masło roślinne,
czekolada do ciast i wiórki kokosowe,
1 łyżka kakao,
25 dag mleka w proszku granulowanego,
5 paczek kruchych herbatników,
1 szkl. bakalii (orzechy)
Jak przyrządzić?
Na początku wyłożyć blachę herbatnikami i pozostawić taką samą ilość herbatników na wyłożenie wierzchu.Cukier i cukier waniliowy z wodą, masłem i kakao zagotować. Następnie przestudzić, żeby było letnie. Dodać mleko w proszku, pokruszyć ok. 3 paczek herbatników w zależności od tego, ile zostanie po wyłożeniu blachy, dodać pokruszone herbatniki i bakalie do masy. Dobrze wszystko razem wymieszać, na to wyłożyć pozostawione herbatniki i wstawić do lodówki. Dodatkowo jeśli ktoś chce, może polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Jak podawać?
Obojętnie, według uznania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | AgUs |