Składniki:
1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego),
1 duża lub 2 małe puszki pomidorów,
1 średnia cebula,
30 dag sera żółtego,
4-5 łyżek oleju,
paczka makaronu (40 dag),
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
pół kubka mleka,
zioła prowansalskie,
sól
Jak przyrządzić?
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy ok. 1 godz. na niezbyt dużym ogniu.Gdy mięso jest już dobre, wrzucamy pomidory z puszki i ew. doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi. Smażymy jeszcze ok. 5 min.Gotujemy makaron i odcedzamy go.W czasie kiedy makaron się gotuje, robimy sos beszamelowy: na patelni topimy masło, a kiedy jest już gotowe, dodajemy mąkę. Mieszamy i podgrzewamy ok. 2 min na małym ogniu. Następnie dolewamy mleko i mieszamy, aż usyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy trochę soli.Kiedy wszystko jest już gotowe, nakładamy warstwami do naczynia żaroodpornego na przemian:makaron,mięso mielone,posypujemy startym serem żółtym,polewamy sosem beszamelowym.Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 min i pieczemy w temp. 100-120 st. C.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne,2 patelnie (do mięsa i sosu),garnek na makaron,cedzak,łyżki
Jak podawać?
Kiedy zapiekanka jest dla nas za mało ostra, możemy ją polać keczupem pikantnym.
Uwagi:
Naczynie żaroodporne powinno być w miarę duże. Gdy jest małe, dajemy połowę mięsa, pomidorów i makaronu. Danie jest bardzo sycące ze względu na makaron i chyba nie można go zjeść bardzo duzo, choć niektórzy potrafią.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 110 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 6 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | kama |