Składniki:
6 udek kurczaka, papryka słodka w proszku, vegeta, 1 szklanka keczupu łagodnego, 1 szklanka powideł śliwkowych, 3 ząbki czosnku, 3 duże cebule, kostka rosołowa, 1/2 kubka masła roślinnego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu
Jak przyrządzić?
Udka kurczaka opanierować na noc vegetą. Następnego dnia obtoczyć w papryce słodkiej w proszku i obsmażyć z obu stron na patelni. Podsmażone mięso układamy na blaszce.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1/2 kubka masła. Kostkę rosołową musimy zagotować w 3/4 szklanki wody. Do tego dodajemy podsmażoną cebulę, powidła, keczup, rozdrobniony czosnek, ocet i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Gotowy sos wylewamy na ułożone na blaszce mięso i zapiekamy w piekarniku około 50 minut. Mięso można podawać z ryżem.
Jak podawać?
Gotujemy ryż, polewamy sosem, a mięso kładziemy obok. Smacznego!
Uwagi:
Jeśli chcemy, aby sos był słodszy, dodajemy więcej cukru, jeśli natomiast ma być bardziej kwaśny, dodajemy więcej octu - według uznania i smaku.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Misia |