Składniki:
Ciasto: 300 g mąki pszennej, 125 g margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa: 600 g białego, półtłustego sera, 150 g cukru pudru, 100 g rodzynek, 125 g margaryny, 4 jajka, 2 białka, 1 op. budyniu waniliowego bez cukru.
Kruszonka: 220 g mąki pszennej, 150 g margaryny, 40 g cukru pudru, 1 łyżka kakao.
Ponadto: tłuszcz do wysmarowania blaszki.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać.Wsypać kakao, proszek i wymieszać.Żółtka ubić z cukrem i śmietaną. Dodać do mąki, zagnieść ciasto.Masa serowa:Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i ucierać.Dodawać zmielony ser, ucierać.Wsypać bydyń, sparzone rodzynki i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać.Kruszonka:Margarynę, cukier, kakao i mąkę wymieszać.Sernik z kruszonką:Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 cm wyłożyć ciasto.Podpiec 15-20 minut w temp. 180-190 st. C.Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć masę serową, posypać kruszonką i piec w temp. 180 st. C przez około 60 min.Ostudzony sernik dowolnie udekorować.
Jak podawać?
Ostudzone.
Uwagi:
Naprawdę pyszne ciasto. Wzięłam przepis z takiej książeczki z plackami. Polecam. Moja ciocia robiła. Zniknęło w jeden dzień.Uwaga: jak ciasto odstoi 1 dzień, będzie lepsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 130 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Nina |