Składniki:
6 średnich ziemniaków, 1,5 szklanki mąki
Jak przyrządzić?
Ugotować ziemniaki (wodę odcedzić do naczynia). Ugotowane ziemniaki zasypać mąką i ubijać (na wolnym ogniu, żeby nie pszypalić) do uzyskania jednolitej konsystencji, dolewając wodę w miarę potrzeby. Najważniejsze to drewniany tłuczek o płaskiej podstawie.
Potrzebne przybory:
garnek, tłuczek
Jak podawać?
Nawilżoną łyżką formować kulki i polać sosem lub okrasić.
Uwagi:
Podawać z sosem grzybowym lub innym, ewentualnie z grubymi skwarkami. Tanie. Szybkie. Pożywne. Smaczne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Rysiek |