Składniki:
3 szkl. mąki,
1 kostka margaryny,
1 jajko,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 szkl. wody,
1 łyżeczka octu,
1 litr śmietany kremówki,
1/2 szkl. cukru pudru,
śmietan-fix,
30 dag wiśni,
5 dag orzechów
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać.Margarynę lekko zmrożoną zetrzeć na tarce do warzyw.Wodę, jajko, ocet, sól wymieszać i dodać do mąki z margaryną. Wyrobić ciasto.Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić paski szerokości 8 cm i długości 30 cm.Powinno wyjść ok. 15 rurek.Orzechy powkładać do wiśni. Wiśnie ułożyć na paskach.Piec do złocistego koloru w temp. ok. 180 st.Jak rurki będą upieczone i ostudzone, ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodając śmitan-fix.Układać w małej blaszce wyłożonej folią aluminiową, z dużym zapasem. Układamy rurki w kształt piramidy, przekładając każdą warstwę rurek śmietaną. (Zaczynamy na 5 rurkach, a kończymy na 1). Całość (czyli boki piramidy) pokrywamy bitą śmietaną i zawijamy folią.Wstawić do lodówki. Najlepiej jeść następnego dnia, kiedy rurki namiękną.
Uwagi:
Przepis Doroty Smykihttp://www.gotowanie.wkl.pl/przepis6414.html
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Autor | kasiii |