Składniki:
Udko kurczaka,
wieprzowina (najlepiej z kością),
boczek wędzony,
ziemniaki,
kapusta świeża,
fasola (najlepiej czerwona, ale może być i biała),
włoszczyzna,
cebula,
marchewka,
śmietana,
koncentrat pomidorowy,
czosnek, natka, sól, pieprz, papryka ostra, cukier i kostki rosołowe Knorr.
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę pokroić w słomkę.Mięso umyć.Włożyć do dużego garnka mięso, włoszczyznę, fasolę, ziemniaki(fasolę zamoczyć na noc przed gotowaniem).Gotować na średnim ogniu, aż fasola i ziemniaki zrobią się miękkie.Zmniejszyć ogień.Pokroić cebulę w dużą kostkę.W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony w małą kosteczkę, kiedy z boczku wytopi się cały tłuszcz, dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż cebula zrobi się złocista, dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Zrumienić.Dodać koncentrat pomidorowy. Podsmażyć, wyciągnąć trochę ugotowanych ziemniaków z garnka i wrzucić na patelnię, zgnieść widelcem, zamieszać i jeszcze trochę podusić. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany i podusić jeszcze 2 min. Pod koniec dodać zgnieciony czosnek (2-3 ząbki).Wyłączyć ogień, wrzucić do garnka posiekaną kapustę, jak zrobi się miękka, wylać "zasmażkę" z patelni do garnka, dodać 2 kostki rosołowe Knorr i gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 25-30 min.Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką.
Uwagi:
Rada: dodać 2-3 łyżki cukru. żeby zupa nie była taka kwaśna. Podawać na gorąco z łyżką śmietany i natką pietruszki oraz pieczywem czosnkowym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo;) |
Autor | Przezroczysta |