Składniki:
makaron grube rurki, słoik suszonych pomidorów w oliwie, pierś kurczaka, 1 paczka pestek słonecznika, keczup, musztarda, sos sojowy, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić?
3/4 paczki makaronu gotujemy al dente, czekamy, aż ostygnie i wrzucamy do sporej miski. Kurczaka kroimy w drobne kawałki i smażymy na patelni, następnie dodajemy do makaronu. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut słonecznik. Później kroimy pomidory w drobne paseczki, a do oleju, który został po pomidorach, dodajemy 50 ml wody, kilka kropel sosu sojowego, małą łyżeczkę musztardy, keczupu i odrobinę ziół prowansalskich. Wszystko razem mieszamy w misce, czekamy, aż ostygnie i gotowe!
Potrzebne przybory:
patelnia, miska, durszlak
Jak podawać?
W dużej misce, najładniej wygląda w srebrnej ze stali nierdzewnej.
Uwagi:
Ważne, żeby dobrze uprażyć słonecznik, ale go nie spalić, no i żeby makaron nie był rozgotowany!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | ada |