Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki, 0,5 szkl. cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki Kasi, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka sody oczyszczonej.
Krem:
0,5 litra śmietany 36%, 1 śmietan-fix.
Polewa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego.
Dekoracja:
10 dag orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. 2 identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do formy i piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 2 godz. Śmietanę, z śmietan-fix ubić na puszystą masę. Kremem śmietankowym przełożyć 2 upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko. Posypać posiekanymi orzechami.
Uwagi:
Ciasto najsmacziejsze jest następnego dnia. Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 200 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kasia |