Składniki:
pół paczki makaronu pełnoziarnistego świderki Lubella fit, 2 małe cukinie, 5 pomidorów, cebula, 3 ząbki czosnku, ser mozzarella, oliwa z oliwek, plaster boczku wędzonego (ewentualnie grubszy plasterek szynki), przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne (chili).
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron al dente, odcedzić i przełożyć do garnka. Cukinie umyć, obrać cieniutko i pokroić w kostkę. Należy zwrócić uwagę, czy w środku nie ma wyraźnie zaznaczonych pestek; jeśli są, wyciąć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i cukinię. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zrobi się "przezroczysta" i zmięknie. W tym czasie sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Dodać do warzyw na patelni i dusić do odparowania części soku pomidorowego. Na drugiej patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek (nalepszy wędzony - ten zapach!). Połączyć w garnku z pastą z cukinii i makaronem. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Podawać na gorąco.
Jak podawać?
Przed podaniem każdą porcję "oprószyć" startym serem mozzarella wg uznania. Ja nie miałam dziś natki pietruszki, ale myślę, że może się dobrze komponować z tą potrawą (podkreśli smak) - następnym razem muszę spróbować;)
Uwagi:
Najczęściej małe cukinie są pozbawione wyraźnie wyrośniętych pestek. Dla mnie "miarą" jest okrąg utworzony przez palec środkowy i kciuk - cukinia w najgrubszym miejscu daje się ledwo objąć tymi dwoma palcami (nie stykają się one).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 - zależy od apetytu;) |
Autor | Wiśnia |