Składniki:
1 litr soku jabłkowo-miętowego, wódka, 20-30 dag cukru, cynamon, lód, limonka lub listek mięty do ozdoby
Jak przyrządzić?
Sok wlewamy do garnuszka i dosypujemy cukru. Gotujemy do czasu odparowania 1/4-1/3 naparu. Do gorącego i zagęszczonego soku dosypujemy odrobinę cynamonu dla aromatu (osoby, które nie przepadają za tą przyprawą korzenną, mogą jej nie dodawać). Taki napar przelewamy do czegoś i schładzamy do jak najniższej temperatury. Po wychłodzeniu nalewamy go i mieszamy z wódką w ilości dowolnej (jak kto lubi mocne drinki) i dodajemy lodu. Na koniec przyozdabiamy plasterkiem limonki lib listkiem mięty.
Uwagi:
Drink najlepszy, gdy jego temperatura jest jak najniższa. Wódkę można zastąpić rumem lub whisky, jeśli ktoś lubi, ale należy pamiętać, że alkohole te mają swój specyficzny smak, który nie wszyscy lubią.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | ankromancer |