Dobra przystawka do większego obiadu czy kolacji. Prosty do zrobienia nawet dla początkującegow preparowaniu potraw z owoców morza. Mile widziany jako urozmaicenie wśród klasycznychwędlin i sałatek.
Składniki:
- 250 g mrożonych krewetek, tzw. koktajlowych (czyli drobniejszych, różnej prowieniencji; ilość firm i nazw,jakie się im nadaje, wymaga odrębnego omówienia),
- 1 kieliszek koniaku,
- 1 cykoria,
- 8-10 zielonych lub czarnych oliwek.
Sos:
- 4 łyżki majonezu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki śmietany (lub jogurtu),
- 2 łyżki ketchupu,
- sos Tabasco (kilka kropel),
- sól,
- papryka.
Jak przyrządzić?
1) Krewetki wkładamy na 3 min. do wrzącej wody, a następnie osączamy na sicie.Czekamy, aż staną się całkiem chłodne. Skrapiamy koniakiem.
2) Teraz możemy zająć się sosem. Do majonezu dokładamy po kolei wszystkie składniki sosu:śmietanę, sok z cytryny, ketchup, tabasco, sól. Łączymy je delikatnie. Do gotowego sosu wkładamykrewetki i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.
3) Naczynie, w którym będziemy podawać krewetki dekorujemy liśćmi cykorii, układając je pojedynczowokół brzegów. Do środka wkładamy przygotowany koktajl krewetkowy.Wierzch posypujemy lekko papryką i dekorujemy kilkoma oliwkami. Wkładamy do lodówkidla schłodzenia na ok. 1 godz.
Jak podawać?
W naczyniu, w którym były schładzane. Można je przygotować w małych, jednoporcjowych naczynkach.
Uwagi:
W sprzedaży jest wiele rodzajów krewetek. Można oczywiście pokusić się o ugotowanie ichi obranie własnymi rękoma. W tego rodzaju wydaniu nie musimy wybierać największych i najdroższych.
Sos możemy modyfikować wedle własnego smaku i uznania.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 30 zł |