Składniki:
40 dag mąki, 1 łyżka cukru, 1/2 kostki margaryny, 1/2 kostki smalcu (ja daję jedną całą margarynę), 4 dag drożdży, 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, cukier waniliowy, marmolada (najlepiej jabłkowa domowej roboty, do niej dodajemy odrobinę cynamonu lub więcej, jeśli ktoś lubi), cukier puder
Jak przyrządzić?
Cukier, mleko, cukier waniliowy i drożdże rozrabiamy razem w szklance. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na dużych oczkach tarki ścieramy margarynę (jeśli ktoś używa smalcu - dodajemy) i rozcieramy tłuszcz z mąką. Następnie wlewamy rozrobione drożdże, dodajemy żółtko (białko będzie potrzebne później) i zagniatamy ciasto, które wałkujemy, kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczką marmoladę, składamy na pół, zlepiamy brzegi (aby ciastka ładniej wyglądały, brzegi możemy przyciąć radełkiem lub ponacinać), maczamy każde ciacho w białku i kładziemy na formę (formę można natrzeć tłuszczem). Pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jak podawać?
Dobre do kawy, do herbaty i same też dobre;)
Uwagi:
Najlepsze są z marmoladką jabłkową, taką domowej roboty - są to po prostu pokrojone i usmażone jabłka, przy czym trzeba je dość dobrze wysmażyć, żeby nie były zbyt wodniste. Potem tylko słodzimy i siup do słoika na zimę. A w zimie (i nie tylko w zimie) robimy rożki z marmoladką, do której koniecznie trzeba dodać cynamonu - wtedy ciacha pięknie pachną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | sroczka |