Składniki:
4-5 dużych ziemniaków,
jajko,
2-3 czubate łyżki mąki,
20 dag pieczarek,
1 średnia cebula,
20 dag żółtego sera,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Pokroić cebulę w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki (można pokroić w kostkę, ósemki lub na plasterki). Podsmażyć.Ziemniaki utrzeć na drobnej tarce, dodać jajko, mąkę i wymieszać. Gdy jest za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju średniej wielkości placki.Na każdym placku położyć farsz pieczarkowy i plasterek żółtego sera, zapiec z w piekarniku lub usmażyć na patelni.
Potrzebne przybory:
łyżka, patelnia, tarka, miska
Jak podawać?
Można podać jako danie główne z surówką, np. z białej kapusty lub samo.
Uwagi:
Jadłam to ostatnio w Biskupinie. Jeśli ktoś lubi placki ziemniaczane, to na pewno będzie mu smakować. Pycha!!!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | j_kal |