Składniki:
puszka ananasa,
starty seler konserwowy,
puszka kukurydzy,
5 ugotowanych na twardo jajek,
majonez, sól, pieprz,
2-3 pory,
30 dag sera gouda
Jak przyrządzić?
Seler ze słoiczka układamy na dnie szklanej miski (bez zalewy oczywiście). Ananas odsączamy (soku nie wylewamy, przyda się na końcu), kroimy na mniejsze kawałki i układamy kolejną warstwę w naczyniu. Na ananasy kładziemy kukurydzę, a potem pokrojone w kostkę jajka, które solimy i pieprzymy. Następnie rozsmarowujemy 3-4 łyżki majonezu. Pory kroimy w cienkie półplasterki i układamy na warstwie majonezu. Całość posypujemy startym serem. Na koniec polewamy sałatkę kilkoma łyżkami soku z ananasa i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Jak podawać?
Sałatkę można podawać z białym pieczywem, świetna jest jako przystawka. Wierzcie mi, że wielokrotnie ten przepis wykorzystałam na imprezach i wszyscy byli zszokowani, że ananas może tak dobrze smakować w sałatce. Po prostu palce lizać!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aga |