Składniki:
2 piersi kurczaka, keczup, garść lub dwie rodzynek, puszka ananasa, trochę tartego sera (mogą być dwa różne kolory, np. żółty i pomarańczowy), oliwa do smażenia, mąka, pieprz, sól, ew. zioła
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka namoczyć, natrzeć pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka, obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 200 st. C i gdy będzie gorący, przełożyć usmażone piersi do żaroodpornego naczynia, podlać oliwą, zalać gęstym i dobrym keczupem (najlepszy jest z Pudliszek), posypać dokładnie rodzynkami, pokrojonym ananasem i na koniec tartym serem. Zapiekać do całkowitego roztopienia się sera.
Jak podawać?
Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i sałatką z surowej marchewki z majonezem i śmietaną.
Uwagi:
Surowe piersi tuż po namoczeniu można też owijać w bardzo cienkie plasterki bekonu albo szynki parmeńskiej, a następnie dopiero dodawać przyprawy i obtaczać w mące. Oprócz przyprawy do kurczaka można dodać zioła prowansalskie wedle uznania.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | Andrea |