Składniki:
Biszkopt: 5 jaj, szkl. mąki pszennej, szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao.
Masa: kostka masła śmietankowego, 3 opakowania wiórków kokosowych, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 1/2 litra mleka, dżem z czarnej porzeczki, czekolada.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem na sztywno i nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier, następnie dodać po jednym żółtku. Przerwać ubijanie mikserem, dodawać partiami mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao (mieszać już to wszystko razem bardzo delikatnie drewnianą łyżką). Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą dużej tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut.Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, gdy się zagotuje, wsypać wiórki, dodać masło i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zostawić do wystygnięcia. Biszkopt przekroić na dwa krążki, dolny krążek posmarować dżemem (ok. 1/2 słoiczka), na to wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem, posmarować dżemem i polać roztopioną czekoladą. Wstawić do lodówki.
Uwagi:
Ciasto jest wprost przepyszne. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 16 |
Autor | Niuniulek |