Składniki:
25 dag mąki, cukru pudru i margaryny, 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag bakalii, łyżeczka spirytusu
Jak przyrządzić?
Margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do utartej masy wlać spirytus i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek oraz drobno pokrojonymi bakaliami. Piec w średnio nagrzanym (150-170°C) piekarniku około 50 min.
Potrzebne przybory:
mikser, misa, kula do ucierania
Jak podawać?
Do kawy, herbaty lub ot, tak sobie:)
Uwagi:
Znika w kilka godzin, jest tak smaczny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Paulinka |