Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki białego cukru,
kostka margaryny (250 g),
2 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki śmietany kwaśniej (18-22%),
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
6-7 dużych niezbyt kważnych jabłek,
cukier waniliowy,
cynamon (ewentualnie).
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe lub śmietankowe,
1 litr mleka.
Jak przyrządzić?
Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy (30 x 25 cm). Drugą część włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto w brytfance wyłożyć jabłka (wcześniej obrane i pokrojone na plasterki), na to wysysypać cukier waniliowy i cynamon wg uznania. Gotować budyń z 3 opakowań, używając tylko 1 litra mleka, aby masa budyniowa była gęsta. Taką ugotowaną jeszcze ciepłą masę wyłożyć na jabłka. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i nakryć nią masę budyniową. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (wierzch ciasta powinien być apetycznie złoty). Smacznego:)
Jak podawać?
Podawać, jak ostygnie, ale ponieważ u mnie w domu (i nie tylko u mnie) zdarzają się przypadki, że nie zdąży ostygnąć, a już połowy blachy nie ma, tak więc polecam też na ciepło:) Bardzo smaczne jest z lodami i/lub bitą śmietaną. Można je także polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Jeśli ktoś chce, można użyć jabłek ze słoika (do dostania w każdym większym sklepie), wtedy należy dać cały taki słoik. Jeśli wydaje Wam się, że warstwa jabłek jest za cienka i że wolelibyście, żeby była grubsza, dodajcie jabłek - to nie powinno zaszkodzić ciastu (sama daję ich bardzo dużo).Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, a my chcemy, aby nasze ciacho było słodkie, to jabłka (już umieszczone w blasze) można posypać cukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Asieczek:) |