Składniki:
Cebula, papryka biała lub czerwona, ziemniaki, cukinia, czosnek lub kostka czosnkowa Knorra, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podlać odrobinę wodą. Chwilę poddusić, następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Wszystko razem dusić do miękkości i do odparowania wody. Pod koniec gotowania dodać zgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
Uwagi:
Cukinia często się rozgotowuje i robi się taki sos.Można dodać do tej potrawy jeszcze np. ugotowaną fasolkę szparagową i jeśli ktoś chce, jakieś resztki drobiowego mięsa. Sama potrawa jest dość sycąca i mało kaloryczna. Mankamentem jest tylko to, że lubi się to wszystko rozgotować na papkę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | w zależności od ilości użytych składników |
Kaloryczność | bardzo niska |
Autor | Viki |